Üzüm için de tanıtma grubu kuruldu
MANİSA - Manisa Ticaret Borsası öncülüğünde Saruhan Otel'de bir araya gelen, Manisa Valiliği, Manisa Belediyesi, İzmir, Denizli Ticaret Borsaları, ilçe ticaret borsaları, ziraat odaları, Tarım İl Müdürlüğü, Ege İhracatçı Birliği ve Ticaret odaları, kurdukları "Üzüm Çalışma ve Tanıtım Grubu" ile yurt içindeki tüketimi artırırken, ihracatta da yeni pazarlar oluşturmayı hedefliyor.
Manisa Valisi Refik Aslan Öztürk, toplantıda yaptığı konuşmada, tarıma ve toprağa her zaman ihtiyaç duyulduğunu, tarım ürünlerinin ülke ekonomisinde itici güç olarak varlıklarını sürdüreceklerini belirterek, ülke ve toplumun geleceği adına yapılacak çalışmalarda Valilik olarak gerekli desteği vereceklerini söyledi.
Manisa Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar, Türkiye ihracatında önemli bir kalem olan çekirdeksiz kuru üzümün Avrupa'da kişi başına tüketiminin yaklaşık 2 kilo olmasına rağmen Türkiye'de 250 gram olduğuna dikkat çekerek, Üzüm Çalışma ve Tanıtım Grubu'nun, iç tüketimi artırıcı yönde çalışmalar yapacağının altını çizdi. Ege Bölgesi'nin tarım ve ekonomisinde önemli bir güç olan üzümün, daha kaliteli üretimi, planlı şekilde pazarlanması, ihracatçının pazar payını artırması yönünde çalışmaları projelendirip vakit kaybetmeden uygulamaya geçireceklerini vurgulayan Koşar, "Üzümün tartışmasız özelliği ve güzelliği var, pazar projesi oluşturmalıyız. Japonya Malezya gibi hiç girmediğimiz pazarlara girmeliyiz. Fındık Tanıtım Grubu'nun, ayrıca zeytinyağıyla ilgili yapılan çalışmaları takip ederek bilgi ve tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. Manisa, İzmir ve Denizli ilçeleri, sivil toplum kuruluşları ve devlet ayağıyla oluşturacağımız güçbirliği ile önümüzdeki günlerde bölge ve ülke tarım ve ekonomisinde önemli çalışmalar yapacağız" dedi.
Türkiye'nin kuru üzüm ihracatı 257 bin ton
Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, ihracatın arttırılması için, üzümün katma değerini arttırma yönünde projelerin üretilerek uygulanması gerektiği görüşünde bulunurken, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Talat Zurnacı ise özellikle Avrupa, Japonya ve Çin pazarına yönelik tanıtıcı çalışmalar yapılabileceği yönünde görüşünü dile getirdi.
Ege İhracatçı Birlikleri Kuru Meyve Mamulleri İhr. Bir. Yönetim Kurulu Üyesi Erdinç Kapkaç, çekirdeksiz kuru üzümde dünyadaki en büyük ihracatçının Türkiye olduğuna dikkat çekerek, dünya çekirdeksiz kuru üzüm pazarının 400-450 bin ton olduğunu, Türkiye'nin 257 bin ton ihracatta bulunduğunu hatırlattı.
Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar ise çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 80'inin kentte üretildiğini ifade ederek, üzüm için yapılacak her türlü çalışmada belediye olarak katkıda bulunacaklarını söyledi